Hospices de Beaune auktion 2015
Traditionen tro afholder Christie´s auktion over de prestigefyldte vine fra Hospices de Beaune den 3. søndag i november.
Zaizon har deltaget og købt vine på denne auktion siden 2003. Vi deltog også i år.
Som altid starter vores tur om torsdagen.
Vor vært -Jean Pierre Nié, der er ejer af Domaine Vincent Girardin i Meursault inviterede os om aftenen til middag på ”Restaurant Caveau des Arches” hvor menuen stod på Snegle, Filet Mignon, Epoisse (ost) og chokolade dessert. Den tilhørende vin var Saint Aubin 1.cru ” En Remilly” 2011, Fixin 1.cru ”Les Hervelets” 2013 og Clos de Vougeot Grand Cru 2008.
En fortræffelig aften.
Fredag morgen starter traditionelt med ” Bourgogne morgenmad” d.v.s. hvidvin, skinke, paté, ost og gougeres. Efter morgenmaden går turen til vinsmagning i kælderen hos Hospices de Beaune.
I år var der 48 cuvéer fordelt på 15 hvidvine og 33 røde vine. Smagningen er altid en stor oplevelse og foregår i en helt speciel atmosfære, når man bevæger sig langsomt som i en menneskeslange fra cuvée til cuvée blandt de mange vintønder. Vinene viste et rigtigt godt potentiale i år.
Efter vinsmagningen gik turen videre til Château Philippe Le Hardi i Santenay, hvor vor vært i samarbejde med alle hans leverandører afholder en formidabel frokost for alle samarbejdspartnere.
Vi fik en 5 retters frokost med typiske Bourgogneretter og smagte dertil 7 hvidvine:
Crémant de Bourgogne, Montagny 1.cru “Les Vignes Soleil” 2014, Santenay “ En Charron” 2011, Chablis 1.cru “Vau-Ligneau” 2012, Saint Aubin “ En Vesvau” 2013, Corton Charlemagne Grand Cru 2012 og Puligny Montrachet 1.cru “Clos Cailleret” 2006,
og 10 rødvine:
Fleurie 2014, Marsannay ”Champs Perdrix” 2012, Mercurey 1.cru ” Les Puillets” 20213, Maranges 1.cru ”Les Clos Roussots” 2013, Auxey Duresses 1.cru “Les Duresses” 2013, Hospices de Beaune Santenay cuvee Christine Friedberg 2010, Beaune 1.cru “Sur les Grèves- Clos Sainte Anne” 2013, Chassagne Montrachet 1.cru “ Clos du Château” 2009, Pommard 1.cru “Grands Epenots” Monopole-Clos De Citeaux 2011, Corton Perrières Grand Cru 2011 og til slut Crémant de Bourgogne Rosé Brut til desserten.
Alt I alt en frokost der efter franske forskrifter med tilhørende musiceren tager omkring 6 timer. Herefter var der arrangeret vinsmagning hos Domaine Jaffelin med efterfølgende skaldyrsbuffet i restaurant ”Le Grand Bleu” i Beaune.
Lørdagens program startede med vinsmagning på Domaine Vincent Girardin, der ejes af vor vært Jean- Pierre Nié.
Vi fik en god snak med vinmageren Eric Germain og smagte 6 hvidvine:
Saint Aubin 1.cru ” La Chatenière” 2012, Santenay 1.cru ”Clos de Tavannes” 2011, Chassagne-Montrachet 1.cru ”Clos de Caillerets” 2011, Meursault 1.cru ”Les Perrières” 2011, Puligny-Montrachet 1.cru “Les Combettes” 2010 og Quintessence de Corton Charlemagne Grand Cru 2010.
Vi fortsatte med 3 rødvine:
Volnay 1.cru “Clos de Chênes” 2011, Pommard 1.cru “ Les Grands Epenots” 2011 og til slut Clos de Vougeot Grand Cru 2008.
Flere af disse vine sælger vi også I vor forretning.
Derefter gik turen til frokost i den lille charmerende by Meursault,
hvor der blev serveret en dejlig frokost med lækre vine til.
Lørdag aften var vi inviteret til gallamiddag på Clos de Vougeot af vor vært Jean Pierre Nié
Det var ” Chapitre Des Trois Glorieuses” som er den første af de 3 store fester i Bourgogne i forbindelse med auktionen på Hospices de Beaune.
På grund af de tragiske terrorhandlinger i Paris fredag aften startede festen med 1 minuts stilhed efterfulgt af den franske nationalsang.
En fantastisk flot fest, hvor herrerne var i smoking og kvinderne i lange kjoler.
På Clos de Vouget er det ikke festmenu med vine, men excellente vine med dertil hørende festmenu.
Vi nød:
Corton Grand Cru 2012 og spiste ”Alt godt fra havet”.
Pernand-Vergelesses 2012 Tasteviné og fik dertil pocherede æg i hvidvinssauce og fintsnittede grønsager.
Hospices de Beaune Beaune 1.cru “Clos des Avaux” 2006 med “Rådyr à la Ducs de Bourgogne”
Clos de Vougeot Grand Cru med tilhørende franske oste.
Crémant de Bourgogne Brut Rosé Tasteviné med en fantastisk dessert med hindbær og lakrids.
Til sidst Marc de Bougogne eller Prunelle de Bourgogne til kaffe med petits fours.
På auktionsdagen startede vi med en 4 retters frokost på restaurant ”Caves de L ´Abbeye de Maizières” med tilhørende vine:
Corton Charlemagne Grand Cru 2009, Hospices de Beaune Santenay cuvee Christine Friedberg 2010, Hospices de Beaune Volnay 1.cru cuvée General Muteau 2008 og til desserten Crémant de Bourgogne Brut Rosé.
Klokken 14.00 startede auktionen også med 1 minits stilhed for ofrene i Paris og derefter den franske nationalsang.
Auktionen i år bestod af 48 cuvéer og i alt 575 tønder vin.
Igen i år blev vinene solgt til rekordpris. Det samlede resultat blev
10.156.644 euro for 575 fade i 2015
Til sammenligning blev omsætningen :
7.342.500 euro for 534 fade i 2014
5.770.495 euro for 443 fade i 2013
5.262.800 euro for 512 fade i 2012
4.943.900 euro for 761 fade i 2011
4.473.900 euro for 643 fade i 2010
Altså mere end en fordobling af omsætningen på 6 år, selv om antallet af fade er blevet mindre.
Presidenternes fad var i år Corton Grand Cru “Renardes”
der blev solgt Til “en rig fransk dame” for rekordsummen 480.000,00 euro.
Efter veloverstået auktion fortsatte vi på vinbar i Beaune med snacks og igen en masse god vin.